A receptek mennyisége általában egy adagra van megadva (kivéve a húsételeket és a süteményeket).


2010. december 1., szerda

Kalács

0 Comments

1/2 kg liszt
1-2 dkg élesztő
2 tojássárga
5 dkg vaj
5 dkg cukor
szükség szerint 3-3,5 dl langyos tej

Az élesztőt összemorzsoljuk 1-2 kanál langyos tejbe, kevés cukorral és liszttel összekeverjük, letakarjuk, 30 percig szobahőmérsékleten tartjuk (ezalatt a duplája lesz). A maradék lisztet átszitáljuk, majd összekeverjük az élesztős masszával, tojássárgával (az egyikkel), langyos tejjel, kevés sóval, a maradék cukorral. Alaposan kidolgozzuk. Amikor fényes, sima és hólyagos a felülete, langyos olvasztott vajat vagy olajat dolgozunk bele. Lisztezett edényben letakarva, langyos helyen kelesztjük kb. 1 órát. Kilisztezett formába tesszük, a tetejét megkenjük a másik tojássárgával, és előmelegített sütőben megsütjük.

Kisgyerkőcnek egy 3 dkg-os szelet elegendő belőle.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése